DINU PATRICIU A MURIT. Mesajul familiei omului de afaceri

Publicat: 19/08/2014, 20:25
Actualizat: 01/02/2019, 20:19

DINU PATRICIU, afacerist, politician și unul dintre cei mai bogați oameni din România, a murit la vârsta de 64 de ani. Patriciu suferea de o boală gravă progresivă și a murit într-o clinică din Londra, cel mai probabil din cauza unei infecții după transplantul de ficat.

La scurt timp, familia a transmis un mesaj anunțând detalii despre funeralii. Dinu Patriciu avea de mai mulți ani probleme cu sănătatea, iar la sfârșitul lui 2012 a suferit un transplant de ficat, fiind diagnosticat cu ciroză.

De profesie arhitect, Dan Costache Patriciu este cel care a înființat în România prima societate comercială, în 1990. Era vorba despre un cabinet de arhitectură care a primit numărul 1, ca societate comercială: S.C. Alpha Construcții și Investiții Imobiliare S.A.

A devenit cunoscut în România mai ales ca politician și om de afaceri în domeniul petrolier, după preluarea de la stat a rafinăriei Petromidia Năvodari, o afacere rămasă controversată până azi.

Petromidia a devenit ulterior Rompetrol Rafinare, companiei vândută pentru 2 miliarde de dolari către Kaz Munai Gaz, vândută în proporție de 75%.

În 2010 avea să fie unul dintre protagoniștii filmului documentar „Kapitalismului – rețeta noastră secretă”, realizat în 2010 de regizorul Alexandru Solomon. În film, Patriciu spunea că „există această mitologie că poți să ai succes numai dacă furi”. După ce a vizionat documentarul, Patriciu a spus că este „un tabloid cu poze alb-negru” și că nu-i rămâne decât „să râd trist de mine însumi”.

Ca politician, Patriciu figurează ca membru fondator al PNL, în 1990.

Partidul Național Liberal este de altfel și cel care îl trimite în Parlament, în prima legislatură, 1990 – 1992, ca deputat de Timiș. La scurt timp, un conflict cu liberalii îl deterimină ca împreună cu Călin Popescu Tăriceanu și Viorel Cataramă să provoace o sciziune formând, în iulie 1990 PNL – Aripa Tânără, formațiune pe care a și condus-o.

În 1996, Patriciu a candidat la funcția de primar general al municipiului București, ca reprezentant al PL ’93.

A fost deputat timp de trei mandate, 1990 – 1992 (PNL), 1992 – 1996 (PL 93), 2000 – 2003 (PNL). Și-a dat demisia în 2003, retrăgându-se oficial din viața politică, dar rămânând sponsor al PNL, al PSD și apropiat al premierului Alianței DA, Călin Popescu Tăriceanu.

Este de notorietate conflictul său cu președintele Traian Băsescu, pe seama căruia Dinu Patriciu a pus și reținerea sa pentru 24 de ore, din mai 2005.

Dinu Patriciu a dezvoltat afaceri în media și publicitate.

Avere de 250 de milioane de euro, în februarie 2014

Averea omului de afaceri Dinu Patriciu a scăzut dramatic, conform ultimei ediții a Top 300 Capital Cei mai bogați români. Astfel, Patriciu avea, în februarie 2014, o avere estimată la doar 250 de milioane de euro, după ce în 2007 fusese cel mai bogat om din România cu o avere estimată la peste 3 miliarde de euro.

Șase ani i-au trebuit lui Dinu Patriciu ca să spulbere cele aproximativ două miliarde de euro încasate pe Rompetrol și să cadă de pe locul întâi în Top 300 (ediția din 2007) pe locul 17 (ediția actuală), scrie Capital.ro.

La momentul respectiv, potrivit sursei citate, se știa că Patriciu nu a vrut să-și plătească datoriile, că avea procese civile și penale, și avea datorii de minimum 100 de milioane de euro. Mai mult, în februarie 2014 se afla în plin proces de divorț.

Teoretic, Patriciu deținea și DP Holding și Marexin. Activele imobiliare ar mai valora, probabil, aproximativ 400 de milioane de euro (câte mai sunt în Germania și cele câteva din România), potrivit Capital.ro.

Patriciu deținea active imobiliare în Germania, Suedia sau Polonia, evaluate la circa 1,1 miliarde de euro în mijlocul crizei. În România, portofoliul imobiliar al lui Dinu Patriciu cuprindea Romană Offices, Cubic Center și Evo Center (în Pipera), Băneasa Business Center, Cascade Offices (Buzești) sau Floreasca 2 Business Center. Totodată, omul de afaceri a deținut împreună cu fondul AIG/Lincoln clădirea de birouri Lakeview din Floreasca vândută în anul trecut fondului NEPI, potrivit Mediafax.ro.

Ce se întâmplă cu dosarul penal al lui Patriciu

Dinu Patriciu avea și un dosar penal pe rol, Dosarul Rompetrol, în care omul de afaceri era acuzat, printre altele, de delapidare și spălare de bani. Anul trecut, în 24 octombrie, dosarul a fost trimis spre soluționare la instanța supremă, după ce judecătorii de la Curtea de Apel București (CAB) și-au declinat competența în acest caz.

Acuzațiile penale aduse lui Patriciu vor fi clasate, plângerile sale continuă dacă vor moștenitorii

Decizia a fost luată după ce CAB s-a autosesizat în legătură cu competența judecării apelului în dosarul Rompetrol, având în vedere că Sorin Roșca Stănescu, unul dintre inculpații din dosar, este senator. Potrivit surselor gândul, dosarul nu se închide odată cu moartea lui Dinu Patriciu, ci continuă cu ceilalți inculpați.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost achitat, la 28 august 2012, de Tribunalul București în dosarul Rompetrol, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru infracțiuni printre care delapidare, spălare de bani și manipularea pieței.

Totodată, instanța i-a achitat și pe ceilalți 11 inculpați din dosar, printre care Sorin Roșca Stănescu, Sorin Pantiș și Gabriela Anghelache.

În septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru delapidare, spălare de bani și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. El era învinuit și de manipularea pieței prin tranzacții sau ordine de tranzacționare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau prețul instrumentelor financiare și care mențin, prin acțiunea uneia sau a mai multor persoane acționând împreună, prețul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piața de capital. O altă infracțiune imputată lui Patriciu a fost cea de dezvăluire de informații privilegiate, dar și de inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat.

Alături de el, în acest caz mai sunt inculpați Alexandru Bucșă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ștefan Roșca Stănescu, Sorin Pantiș, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuș, Elena Albu și Gabriela Victoria Anghelache.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
BANII românilor sunt VERIFICAŢI. Guvernul a dat ordin. Au început confiscările
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×